Overgangsconsulente Stef Boes

Stef Boes, overgangsconsulente bij Nieuw Getij, is onze spreker op 10 april. Zij legt hieronder uit hoe belangrijk het is om het taboe over de overgang te doorbreken.

Doorbreek het taboe
De overgang kan veel gevolgen hebben voor vrouwen en op de arbeidsmarkt.
33% van vrouwen in de overgang meldt zich wel eens ziek door overgangsklachten. Vaak begint het met stemmingswisselingen. Dan volgen de opvliegers, slecht slapen, hartkloppingen, gewrichtspijnen, depressieve klachten, vermoeidheid, droge ogen, verminderd libido, menstruatieklachten, urineverlies en vergeetachtigheid. Het is slechts een greep uit de klachten waar 80% van vrouwen in de overgang (zo rond de leeftijd van 40-45 jaar) mee te maken krijgt. 60% van de 1,8 miljoen werkzame vrouwen in de overgang heeft er in meer of mindere mate last van. En helaas: de symptomen zijn niet na een halfjaar weg. Overgangsklachten duren gemiddeld 10 jaar. Maar het goede nieuws is: er is iets aan te doen.

Bewustwording en op tijd signaleren
De vrouw zelf (h)erkent te weinig, de werkgever/opdrachtgever ook en zelfs bij huisartsen en bedrijfsartsen is er te weinig awareness. Klachten op die leeftijd worden vaak niet direct toegeschreven aan de overgang. Want een vrouw in die levensfase heeft wel meer om zich druk om te maken. Puberende kinderen, het lege-nestsyndroom, kwakkelende (schoon)ouders, relatieperikelen. Gevolg: klachten worden gebagatelliseerd of toegeschreven aan de hectische levensfase waarin ze verkeert. Vervolgens ga je vaak te lang door. En wordt werken onhoudbaar. Werkgevers leggen vaak geen relatie tussen overgangsklachten en ziekteverzuim. Sterker nog, werkgevers staan he-le-maal niet stil bij de overgang. Het is een enorm taboe.

Verandering
De laatste jaren begint er wat te veranderen. Het mag er meer over gaan. Vrouwen lezen erover in zelfhulpboeken, artikelen in bladen en kranten en laten zich informeren. Ik merk dat ook in mijn eigen praktijk waar ze komen voor adviezen.

Hoe is dat bij jou?
– ben je je bewust van de symptomen die je ervaart?
– denk je na over mogelijke gezondheidsrisico’s?
– praat je er thuis en op je werk over?
– regel je professionele hulp als dat verstandig/nodig is?
– onderneem je stappen die jou helpen tijdens de overgang?
– denk je alvast na over vitaal en gezond ouder worden na de overgang?

Ik ben uitgenodigd om hierover te vertellen, want als je weet wat het is kan je er ook wat mee doen!

Zien we je op 10 april?

Stef Boes